26 Mart 2013 Salı

LİLA LİLA


Benim gibi yazarlarla ilgili filmlerden veya roman uyarlaması olan filmlerden hoşlanıyorsunuz gerçekten bu tam da size  göre bir film  diyebilirim..."Lila Lila" Film cd'si odamın birköşesinde tamda filmin hikayesine uygun biçimde bir adet ahşap kutudaydı ve  bi seneyi aşkın zamandır orada  duruyordu.Utanarak  söylüyorum ki 2009  yapımı  bu filmi henüz izlemem kendi ayıbım olsa gerek.

Film  Martin Suter'in   aynı adlı  romanından uyarlamadır. IMDB puanı 6.4 olan  filmimiz  Almanya  yapımı  ve birçok ödüle layık görülmüş.Film konusuna değinecek olursak; genç,çekingen,sıkılgan  ve hissettiklerini dile  getirmekte güçlük çeken ve bir görünmez olduğuna inanan garson olan David'in hikayesidir.

İzin gününde eski eşyalar  satan bir tezgaha gider.Orada küçük bir masa aramaktadır.Aynı tezgahta Marie'yi  görür. Marie eski  kitaplar satın alan ve okumayı seven edebiyat öğrencisidir. David'e alacağı etajer'e sadece  15 dolar vermesini söyler ve etajeri beğendiğini belirtir. David Marie'ye ilk görüşte tutulmuştur. Tesadüf bu ya iş yerine döndüğünde patronu aldığı  etajeri beğenmez ve kendisinin kullanmasını  söyler  ve o esnada içeriye Marie girer. David ona bir masa  gösterir ve arkadaşlarıyla birlikte Marie şarap içerek edebiyat,yazarlar ve kitaplar hakkında konuşmaya başlarlar.  Bu kitap-yazar  içerikli buluşmalar haftada 2-3 kere olmaktadır.


David akşam  eve döndüğünde etajerin gizli ve kilitli gözünü zorlar ve içinden eskiden yazılmış el yazısı bir roman bulur. Romanı bir solukta okur ve karar verir. Romanı bilgisayarda tekrar  yazarak  kendisi yazmış  gibi Marie'ye verir. Marie'ye fikrinin önemli olduğunu   ve  göz atmasını söyler. Marie romanı okur ve o kadar etkilenir  ki;adeta David'e bakış açısı  değişir. Onu tanımak ve onun zamanlar geçirmek ister. Ve sevgili olurlar. Marie, David'in romanını okuduğu günün ertesi günü ona sormadan bir  yayın evine romanı  yollar ve romanın basılmasının istendiğini söylerler. Yayın evi görevlisi David ve Marie ile bir görüşme ayarlar, David'ı ikna etmek için  konuşurlar.

David tedirgin bir biçimde  kabul eder.Kitap yayın evi  tarafından beğenilir fakat  romanın  adınını "Sophie Sophie" olarak istemezler.Bunun üzerine Marie kitap için "Lila Lila" adını önerir ve kitap bu adla basılır.
Bir yandan da asıl roman yazarı olan  Alfred Dusto'yu araştırmaya  başlar. Hiçbir kitabı yoktur ve anlar ki; yazdığı hiç birşey yayınlamamış. Etajeri satın aldığı tezgahtara gider sorar tezgahtar ona Alfred Dusto değil ama Peter Wayerland'ın 1950'li yıllarda birlikte yaşadıkları ve tıpkı romandaki karakter gibi bir motor kazası ile öldüğünü söyler. Yani aslında Peter Wayerland olarak hikayesi yazılan kişi yazarın kendisidir. Bu arada David önünü alamadığı bir şöhrete kapılmıştır. Kitabına okuma geceleri yapılıyordur ve sahip olmadığı halde kitabı satış rekorları kırıyordur. Marie ile kitap fuarları,imza günlerine katılıyorlardır.


Herşey yolunda giderken tam da bu esnada bir imza gününde Alfred Dusto, David'den imza ister. Ve David ağzı açık kalır. Adam bir görünür bir kaybolur. Gözlerine inanamaz. Artık  kitabın asıl yazarı karşısındadır.  Ve  resmen  ondan  faydalanmaya çalışıyordur. Onun  sahip olduğu herşeyi  paylaşmaya çalışıyor ve sürekli  tehdit ediyordur.

En  son Jack(Alfred) tarafından müdahale edilen hayatı allak  bullak bir hal alır ve David bu nedenle Marie ile ayrılır.Ona çok aşıktır ve geri dönmesi için çaresizce ne yapması gerektiğini düşünüyordur.Ve birden herşeyi anlamaya başlar  Alfred Dusto olduğunu iddia eden adamın o olmadığını ve sahtekar olup ondan para sızdırdığını,asıl yazarın gerçekten öldüğünü ve herşeyin ne kadar anlamsız olduğunu...Jack, David'in peşinden bağırırken balkondan düşer ve ölür. Bu David ilham verir ve David, ilk gerçek romanını yazar ve Marie'ye ithaf eder.

Film konusu itibariyle gerçekten özgün bir uyarlama olmuş. Bu filmi izlerken aklıma  2012 yapımı olan ve aynı biçimde bir yazar karakterin hikayesini konu alan The Words (Çalıntı Hayat) filmi aklıma geldi. Belki senaryo çalıntı değildir ama Lila Lila filminden esinlenmişlerdir,kim bilir? Ben beğendim ve tavsiye ederim.